![](/media/lib/86/n-szczepienie-b39e4eefa0546ca4c1581e87c0f9b945.jpg)
Samoorganizująca się szczepionka 3D
10 grudnia 2014, 07:37Zespół z Uniwersytetu Harvarda stworzył programowalny biomateriał, który po wstrzyknięciu do organizmu spontanicznie organizuje się w strukturę 3D, która może pomóc w zwalczaniu, a nawet zapobieganiu nowotworom i chorobom zakaźnym.
Herbata łagodzi efekty uboczne radioterapii
5 grudnia 2006, 10:50Amerykańscy i niemieccy naukowcy ustalili, że ekstrakty z herbaty przyspieszają gojenie uszkodzeń skóry, które powstały podczas radioterapii.
![](/media/lib/25/1207043647_574474-0183ea37c2e587c24720bf05d4e31fc7.jpeg)
Niepłodność podczas głodówki
23 września 2009, 06:13Naukowcy z Yale University wyjaśniają, dlaczego długotrwała restrykcja kaloryczna prowadzi do niepłodności.
![](/media/lib/100/n-receptory-smaku-na-trzustce-e30864312a628514d87b00f2f7967f4d.jpg)
Smakowanie fruktozy trzustką
7 lutego 2012, 12:47Komórki beta wysp trzustki wykorzystują do wykrycia fruktozy receptory smaku. W odpowiedzi wydzielają insulinę.
![](/media/lib/316/n-imbir-4c6cfc21fd02f05a1928027bc111fac5.jpg)
Składnik imbiru pomaga odświeżyć oddech, a przez kwas cytrynowy słone wydaje się mniej słone
31 lipca 2018, 05:17Odpowiedzialny za ostry smak imbiru 6-gingerol stymuluje enzym ze śliny, który rozkłada nieprzyjemnie pachnące związki. Skutkiem jest, oczywiście, odświeżenie oddechu. Kwas cytrynowy zwiększa zaś zawartość jonów sodowych w ślinie, przez co słone pokarmy wydają się mniej słone.
![© André Karwathlicencja: Creative Commons](/media/lib/15/1191235371_256251-6585ee6a3d793b98b0b1622dd3faf3ea.jpeg)
Gorzka czekolada wygrywa z zespołem chronicznego zmęczenia
1 października 2007, 10:42Badacze z Hull York Medical School uważają, że codzienna dawka gorzkiej czekolady o specjalnym składzie może pomóc w zwalczaniu zespołu chronicznego zmęczenia.
![](/media/lib/50/mycie-zebow-d8f49eba45e53745a6bb2e0ba0a40e1f.jpg)
Jedzenie w nocy grozi utratą zębów
2 czerwca 2010, 11:23Jedzenie w nocy może poważnie uszkadzać zęby. Analiza dokumentacji medycznej 2.217 Duńczyków ujawniła, że zwiększa ono ryzyko utraty zębów i to bez względu na rodzaj przekąski.
![](/media/lib/120/n-1200306956_959065-465b471f74e7ef42073795b4f881c6e0.jpeg)
Nanocząstki złota zaburzają funkcje komórek
19 kwietnia 2013, 10:30Czyste nanocząstki złota (AuNPs), które wykorzystuje się jako platformy dostarczania leków, a także w kontraście do rezonansu magnetycznego czy ogniwach słonecznych, mogą hamować odkładanie tłuszczu, przyspieszać starzenie/powstawanie zmarszczek i spowolniać gojenie ran.
![](/media/lib/489/n-cukrzyca-10211bbe6399dc0be7ff7e21eab30c64.jpg)
Cukrzyca i nadciśnienie. W końcu udało się odkryć związek pomiędzy oboma schorzeniami
3 lutego 2022, 12:16Od dawna wiadomo, że nadciśnienie i cukrzyca są ze sobą powiązane. W końcu odkryliśmy przyczynę tego związku, a odkrycie to może doprowadzić do opracowania nowych strategii leczenia, mówi profesor Julian Paton z University of Auckland. Nowozelandczycy, we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu w Bristolu odkryli, że tym, co łączy nadciśnienie z cukrzycą jest glukagonopodobny peptyd 1 (GLP-1).
![](/media/lib/38/2333275201_9c8f771fcd-21cb20183dcc2a6416f55b84eb67725e.jpg)
Alergiku, głowa do góry!
13 listopada 2008, 16:53Alergia to z pewnością przykra, utrudniająca życie choroba. Mamy jednak dobrą wiadomość dla cierpiących na nią osób: może ona znacznie obniżać ryzyko zapadnięcia na niektóre rodzaje nowotworów.